Lentile ochelari

Lentilele reprezinta componenta ochelarilor de vedere care se ocupa de corectarea viciului de refractie a cristalinului. Fiind componenta optica, aceste lentile ochelari reprezinta elementul esential in asigurarea unei vederi bune. Daca in trecut lentilele pentru ochelari erau fabricate exclusiv din sticla, acum exista si alte materiale. Fiecare dintre aceste noi materiale vine cu avantajele si dezavantajele sale.

Asigura o vizibilitate perfecta si au un coeficient de refractie (indice) ridicat. Acest lucru se traduce prin grosime redusa in cazul dioptriilor mari. In plus, prezinta rezistenta mare la zgariere. Pare materialul ideal daca nu am lua in calcul fragilitatea sticlei si posibilitatea spargerii accidentale si ranirii ochiului. Riscul spargerii in fragmente mici care sa intepe ochiul a facut ca acest material sa nu mai fie utilizat la fabricarea lentilelor in prezent. Indicele de refractie este cuprins intre 1.5 si 1.9 in functie de tipul sticlei.

Sunt in prezent cele mai raspandite datorita pretului mic de productie si al greutatii reduse (jumatate fata de sticla). Au proprietati optice foarte bune si cel mai important, nu se sparg, eliminand riscul de a-ti intra cioburi in ochi. Bineinteles ca nici acest material nu-i perfect deoarece se zgarie mai usor ca sticla, iar lentilele devin destul de groase pentru dioptriile mari. Indicele de refractie standard este 1.5

Sunt realizate tot din material plastic, insa cu proprietati optice superioare. Adica au un indice de refractie apropiat de al sticlei minerale. Impreuna cu o serie de tratamente aplicate lentilei (antireflex, durificare, oleofob, hidrofob) se pot obtine lentile superioare celor din sticla minerala. Aceste lentile subtiate au indice de refractie de 1.6 (mediu)  1.67 (superior) si chiar 1.74 care permite realizarea unor lentile de grosime rezonabila si pentru dioptriile mai mari.

Sunt cele mai rezistente la actiuni mecanice (lovituri, zgarieturi, etc.). Materialul are greutate redusa si asigura protectie la efectele razelor UV si a luminii albastre daunatoare. Din aceste motive lentilele din policarbonat sunt prima alegere pentru ochelarii de copii, mai ales de varste mici. Cum nici acest material nu putea fi perfect, vine cu un dezavantaj: aberatii cromatice la periferia lentilei. Se manifesta in special sub forma de halouri colorate in jurul surselor de lumina. Efectul deranjat al acestora este mult atenuat prin aplicarea tratamentelor antireflex pe ambele fete ale lentilei.

Tipuri de lentile ochelari

lentile ochelari

Lentile ochelari monofocale

Lentilele monofocale au o singura zona de focalizare, in mijlocul lentilei, deci au o singura dioptrie. pot fi folosite fie pentru vedere la distanta, fie pentru vedere aproape.

Lentile ochelari bifocale

Lentilele bifocale au 2 zone distincte de focalizare, adica sunt dotate cu 2 dioptrii diferite. Separarea dintre dioptrii este evidenta, vizibila sub forma unei linii.

Lentile ochelari progresive

Lentilele progresive au mai multe zone de focalizare. Trecerea intre dioptria de distanta si cea de aproape se face treptat, in zona intermediara, fara linii de separatie.

Tratamente lentile ochelari

Este tratamentul cel mai uzual, care a devenit practic un standard in realizarea lentilelor din plastic. Acest tratament elimina reflexiile obiectelor pe suprafata lentilei, ajuta cel mai mult noaptea atunci cand privim catre o sursa de lumina.
Acest tratament creste rezistenta la zgariere, in primul rand prin evitarea aspectului de “matuire”, dar si prin impiedicarea zgarierii efectve a lentilei. De mentionat ca nu toate tratamentele de durificare sunt la fel, unele impiedica mai bine deterioararea mecanica a lentilei, altele mai putin.
Acest tratament reduce aparitia petelor de grasime, mai exact a amprentelor degetelor atunci cand atingem cu mana suprafata lentilelor.
Acest tratament impiedica aderenta picaturilor de apa atunci cand mergem prin ploaie si reducere perioada de aburire a lentilelor atunci cand au loc treceri de la rece la cald.

Acest tratament impiedica trecerea radiatiillor UV existente in lumina naturala catre ochi. Desi exista materiale care filtreaza razele UV natural (sticla, policarbonat), lentilele de plastic necesita tratament suplimentar.

Acest tratament filtreaza lumina albastra daunatoare si impiedica degradarea retinei in cazul expunerii indelungate la ecranele digitale (calculatoare, telefoane, tablete, televizoare, etc.)

Este un tratament fotosensibil care ajuta ochiul sa se adapteze mai rapid tranzitiei de la lumina slaba la lumina puternica. Plasata in lumina naturala puternica lentile se inchide la culoare si micsoreaza cantitatea de lumina care trece catre ochi. Astfel sarcina de ajustarea a acestuia este mult diminuata, rezultand un confort sporit.

Concluzii: Materialul din care sunt realizate lentilele ochelarilor influenteaza in mod esential proprietatile optice si mecanice (rezistenta) ale acestora. Un indice de refractie mai mare se traduce printr-o grosime mai mica a lentilei. Unele materiale filtreaza razele UV in mod natural, aletele au nevoie de tratament special. Rezistenta unor materiale este mai mare decat a altora, dar pot fi adaugate tratamente de durificare pentru imbunatatire. Pentru alegerea corecta a lentilelor de ochelari apelati cu incredere la sfatul specialistilor OPTI ITALY.

Calitate fara compromisuri

Am ales sa lucram doar cu producatori de top pentru a va asigura produse de calitate.

Contacteaza-ne pentru mai multe informatii!

Doresti sa iei legatura cu noi pentru mai multe informatii despre produsele si serviciile noastre? Apasa pe butonul de mai jos si un coleg de-al nostru iti va raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Cos cumparaturi
Intra in cont

Nu ai cont?

Inregistreaza-te

Plateste-ti cumparaturile in rate fara dobanda

Beneficiezi de pana la 12 rate egale fara dobanda la produsele achizitionate. O lista cu bancile partenere gasesti mai jos.

PLATI SECURIZATE